Simplitatea face diferența
Una dintre caracteristicile bucătăriei italiene este simplitatea sa. Există multe feluri de mâncare ce conțin numai 4 până la 8 ingrediente: brânza - Italia se poate lăuda cu cea mai mare diversitate de tipuri existente, vinul - Italia este cel mai mare producător din lume, cu cea mai mare varietate de soiuri de struguri indigeni, uleiul de măsline extravirgin - Italia deține cea mai variată gamă de soiuri de măsline, pastele din grâu dur și prosciutto. Chiar și cafeaua, în special espresso, cea făcută cu mocha și cea napolitană, este o băutură importantă și tipică bucătăriei italiene.
Calitate și prospețime, înainte de toate
Ingredientele sunt întotdeauna de calitate, proaspete și de sezon. Bucătarii italieni se bazează mai degrabă pe calitatea ingredientelor decât pe complexitatea preparării.
Mese liniștite în stil italian
Italia este capitala slow-food, adică mâncare fără grabă, și când o prepari, și când o consumi. Întâlnirile relaxate cu mese pline de bunătăți au un rol foarte important. Mâncarea e întodeuna preparată încet, într-o atmosfera destinsă. După cum spun italienii, atât pregătirea mâncării, cât și servirea acesteia sunt o sărbătoare a vieții. Ei sunt de părere că în mâncare se simte starea celui care o prepară. Tot italienii ne spun că cei mai buni prieteni ai obezității sunt graba și stresul. Așa că sfatul e clar: relaxați-vă și nu vă grăbiți la masă!
Cel mai bun ulei de masline, direct de la sursă
Fără ulei de măsline, presat la rece și extras din măsline adevărate, nu ar exista cucina italiana. De aceea mai este numit și regele dietei mediteraneene. Gustul uleiului de măsline diferă în funcție de regiunea de unde provin măslinele: Toscana, lacul Garda, Liguria, Umbria, Calabria si Sicilia. Nu uita, pentru ca uleiul să-și păstreze prospețimea și gustul cât mai mult timp, trebuie ținut în sticle închise la culoare pentru a-l proteja de lumina soarelui.
Oțetul balsamic tradițional
Până în ziua de azi se realizează numai în Reggio Emilia şi Modena, Italia, folosind metode tradiţionale, iar producţia este supravegheată de la început până la sfârşit de specialiști certificați. Oţetul balsamic tradiţional este întotdeauna etichetat cu Aceto Balsamico Tradizionale şi poartă marca D.O.P. Singurul său ingredient este mustul de struguri, nu are termen de expirare și trebuie păstrat într-un loc întunecat pentru a-și păstra gustul bun.
Cum facem un sos ragu incredibil?
Ragu este un sos bogat, dens, cremos și plin de savoare, pe bază de carne tocată și sos de roșii. Este ideal pentru a ”îmbrăcă” pastele proaspete sau uscate: tagliatele, lasagna, cannelloni, gnocchi, orechiette și a le transforma în mâncăruri perfecte pentru întreaga familie. Există o rețetă clasică Ragu alla bolognese, dar și multe alte versiuni: cea napoletană cu bucăți întregi de carne, cea vegetariană cu ceapă, morcov și puțină țelină sau cea cu slănină prăjită, cârnați sau pește. Însă, pentru un sos plin de gust, toate respectă același secret: timp pentru gătirea pe îndelete! Așa că, nu te grăbi!
Pastele italienești
Italienii spun că pastele sunt cele mai bune "al dente", adică "pentru dinte", să simți textura în dinți când le guști, fără să se topească prea repede pentru că au fost fierte mult timp. Gospodinele din Italia amestecă continuu pastele cu o furculiță de lemn pentru a le fierbe uniform și pun apă rece peste pastele fierte doar atunci când sunt servite cu salate. Altfel, nu vrem să pierdem stratul de amidon indispensabil pentru o bună digestione. Pastele italienești prind gustul adevărat și consistența perfectă doar prin adăugarea de arome și sosuri, dar fără să exagerăm.
Simte gustul Italiei cu lasagna
Lasagna este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare italiene după pizza. De obicei, este făcută cu 5 straturi de foi de paste cu ou, late și plate, care au între ele o umplutură. Fiind un preparat simbolic al bucătăriei italiene este pregătit conform secretelor tradiției și reinterpretat în combinații irezistibile, fără precedent, născute din imaginația și experiența multor mame italiene. Lasagna cu bechamel și mozzarella, cu sos Bolognese, clasică, cu ciuperci, pui sau vegetariană. Nu vă faceți griji, toate sunt delicioase! E timpul să încerci!
Parmezanul adaugă un plus de savoare
Datorită tradiției culinare, diversitatea din bucătăria italiană pare a fi infinită. De exemplu, legendara brânză Parmigiano-Reggiano, regele parmezan, se integrează perfect pe un platou cu brânzeturi fine, dar merge la fel de bine în supe, sosuri, pizza, risotto, chifteluțe sau în preparate cu legume.
Vinul intensifică aromele
Italia produce vin cu pasiune, așadar această băutură face parte din stilul italienilor de viață. Nivelul de calitate este atât de ridicat încât două treimi din producția de vin a țării are statutul de D.O.P (Denumire de Origine Protejată) sau I.G.P (Indicația Geografică Protejată). Vinul italian se îmbină perfect cu mâncarea, mai ales cu pastele, potențând gustul. Cu cât originea lui e mai aproape de zona din care provine rețeta, cu atât vinul se va integra mai bine în preparatul nostru.
Cum păstrăm proaspete plantele aromatice?
În sudul peninsulei Apennine, ierburile aromatice proaspete sunt mereu la îndemână, în timp ce provinciile din nord se bucură de acestea doar în timpul sezonului. De aceea, în partea nordică a Italiei, gospodinele au găsit un mod unic de a le păstra. Ele congeleaza busuioc, cimbru și oregano în cuburi de ulei de măsline și astfel le păstrează aroma unică.
Cum decojesc usturoiul mamele din Italia?
Usturoiul este un clasic în viața produselor de gătit. Asa cum știe orice artist, în artă e nevoie și de sacrificii, dar nu când vine vorba de gătit! Mamele din Italia decojesc usturoiul simplu: pun cățeii de usturoi într-un borcan, apoi îl scutură viguros în pași de dans. Și uite așa am decojit și usturoiul!
Mâncarea trebuie gustată
Încercați cu mai puțină sare și gustați, apoi mai reglați cu puțină lămâie, apoi iar gustați, poate și puțin piper și gustați iar... pentru că cei din bucătărie știu că pentru succesul unui fel de mâncare trebuie să țineți cont de ce puneți și cât puneți. Cine ne poate spune mai bine decât propriul gust?
Cum se mănâncă în Italia?
După ce se ridică de la masă, chiar și după o masă bogată, italienii se simt ușori. La doar câteva ore, se pot bucură de alte bunătăți. Secretul lor este ordinea în care servesc preparatele. La o masă italienească pastele sunt servite primele, iar felul doi este carnea. Și după cum știm, separarea felurilor bazate pe paste făinoase de cele cu proteine duce la o digestie mai bună.
Gustul Dolce Vita!
Pentru italieni, servirea mâncării împreună este întotdeauna ca o petrecere - o ocazie de a fi alături de oamenii pe care-i iubești: prieteni, rude și familie. Poate că acesta este cel mai important secret al bucătăriei italiene!
Simplitatea face diferența
Una dintre caracteristicile bucătăriei italiene este simplitatea sa. Există multe feluri de mâncare ce conțin numai 4 până la 8 ingrediente: brânza - Italia se poate lăuda cu cea mai mare diversitate de tipuri existente, vinul - Italia este cel mai mare producător din lume, cu cea mai mare varietate de soiuri de struguri indigeni, uleiul de măsline extravirgin - Italia deține cea mai variată gamă de soiuri de măsline, pastele din grâu dur și prosciutto. Chiar și cafeaua, în special espresso, cea făcută cu mocha și cea napolitană, este o băutură importantă și tipică bucătăriei italiene.
Calitate și prospețime, înainte de toate
Ingredientele sunt întotdeauna de calitate, proaspete și de sezon. Bucătarii italieni se bazează mai degrabă pe calitatea ingredientelor decât pe complexitatea preparării.
Mese liniștite în stil italian
Italia este capitala slow-food, adică mâncare fără grabă, și când o prepari, și când o consumi. Întâlnirile relaxate cu mese pline de bunătăți au un rol foarte important. Mâncarea e întodeuna preparată încet, într-o atmosfera destinsă. După cum spun italienii, atât pregătirea mâncării, cât și servirea acesteia sunt o sărbătoare a vieții. Ei sunt de părere că în mâncare se simte starea celui care o prepară. Tot italienii ne spun că cei mai buni prieteni ai obezității sunt graba și stresul. Așa că sfatul e clar: relaxați-vă și nu vă grăbiți la masă!
Cel mai bun ulei de masline, direct de la sursă
Fără ulei de măsline, presat la rece și extras din măsline adevărate, nu ar exista cucina italiana. De aceea mai este numit și regele dietei mediteraneene. Gustul uleiului de măsline diferă în funcție de regiunea de unde provin măslinele: Toscana, lacul Garda, Liguria, Umbria, Calabria si Sicilia. Nu uita, pentru ca uleiul să-și păstreze prospețimea și gustul cât mai mult timp, trebuie ținut în sticle închise la culoare pentru a-l proteja de lumina soarelui.
Oțetul balsamic tradițional
Până în ziua de azi se realizează numai în Reggio Emilia şi Modena, Italia, folosind metode tradiţionale, iar producţia este supravegheată de la început până la sfârşit de specialiști certificați. Oţetul balsamic tradiţional este întotdeauna etichetat cu Aceto Balsamico Tradizionale şi poartă marca D.O.P. Singurul său ingredient este mustul de struguri, nu are termen de expirare și trebuie păstrat într-un loc întunecat pentru a-și păstra gustul bun.
Cum facem un sos ragu incredibil?
Ragu este un sos bogat, dens, cremos și plin de savoare, pe bază de carne tocată și sos de roșii. Este ideal pentru a ”îmbrăcă” pastele proaspete sau uscate: tagliatele, lasagna, cannelloni, gnocchi, orechiette și a le transforma în mâncăruri perfecte pentru întreaga familie. Există o rețetă clasică Ragu alla bolognese, dar și multe alte versiuni: cea napoletană cu bucăți întregi de carne, cea vegetariană cu ceapă, morcov și puțină țelină sau cea cu slănină prăjită, cârnați sau pește. Însă, pentru un sos plin de gust, toate respectă același secret: timp pentru gătirea pe îndelete! Așa că, nu te grăbi!
Pastele italienești
Italienii spun că pastele sunt cele mai bune "al dente", adică "pentru dinte", să simți textura în dinți când le guști, fără să se topească prea repede pentru că au fost fierte mult timp. Gospodinele din Italia amestecă continuu pastele cu o furculiță de lemn pentru a le fierbe uniform și pun apă rece peste pastele fierte doar atunci când sunt servite cu salate. Altfel, nu vrem să pierdem stratul de amidon indispensabil pentru o bună digestione. Pastele italienești prind gustul adevărat și consistența perfectă doar prin adăugarea de arome și sosuri, dar fără să exagerăm.
Simte gustul Italiei cu lasagna
Lasagna este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare italiene după pizza. De obicei, este făcută cu 5 straturi de foi de paste cu ou, late și plate, care au între ele o umplutură. Fiind un preparat simbolic al bucătăriei italiene este pregătit conform secretelor tradiției și reinterpretat în combinații irezistibile, fără precedent, născute din imaginația și experiența multor mame italiene. Lasagna cu bechamel și mozzarella, cu sos Bolognese, clasică, cu ciuperci, pui sau vegetariană. Nu vă faceți griji, toate sunt delicioase! E timpul să încerci!
Parmezanul adaugă un plus de savoare
Datorită tradiției culinare, diversitatea din bucătăria italiană pare a fi infinită. De exemplu, legendara brânză Parmigiano-Reggiano, regele parmezan, se integrează perfect pe un platou cu brânzeturi fine, dar merge la fel de bine în supe, sosuri, pizza, risotto, chifteluțe sau în preparate cu legume.
Vinul intensifică aromele
Italia produce vin cu pasiune, așadar această băutură face parte din stilul italienilor de viață. Nivelul de calitate este atât de ridicat încât două treimi din producția de vin a țării are statutul de D.O.P (Denumire de Origine Protejată) sau I.G.P (Indicația Geografică Protejată). Vinul italian se îmbină perfect cu mâncarea, mai ales cu pastele, potențând gustul. Cu cât originea lui e mai aproape de zona din care provine rețeta, cu atât vinul se va integra mai bine în preparatul nostru.
Cum păstrăm proaspete plantele aromatice?
În sudul peninsulei Apennine, ierburile aromatice proaspete sunt mereu la îndemână, în timp ce provinciile din nord se bucură de acestea doar în timpul sezonului. De aceea, în partea nordică a Italiei, gospodinele au găsit un mod unic de a le păstra. Ele congeleaza busuioc, cimbru și oregano în cuburi de ulei de măsline și astfel le păstrează aroma unică.
Cum decojesc usturoiul mamele din Italia?
Usturoiul este un clasic în viața produselor de gătit. Asa cum știe orice artist, în artă e nevoie și de sacrificii, dar nu când vine vorba de gătit! Mamele din Italia decojesc usturoiul simplu: pun cățeii de usturoi într-un borcan, apoi îl scutură viguros în pași de dans. Și uite așa am decojit și usturoiul!
Mâncarea trebuie gustată
Încercați cu mai puțină sare și gustați, apoi mai reglați cu puțină lămâie, apoi iar gustați, poate și puțin piper și gustați iar... pentru că cei din bucătărie știu că pentru succesul unui fel de mâncare trebuie să țineți cont de ce puneți și cât puneți. Cine ne poate spune mai bine decât propriul gust?
Cum se mănâncă în Italia?
După ce se ridică de la masă, chiar și după o masă bogată, italienii se simt ușori. La doar câteva ore, se pot bucură de alte bunătăți. Secretul lor este ordinea în care servesc preparatele. La o masă italienească pastele sunt servite primele, iar felul doi este carnea. Și după cum știm, separarea felurilor bazate pe paste făinoase de cele cu proteine duce la o digestie mai bună.
Gustul Dolce Vita!
Pentru italieni, servirea mâncării împreună este întotdeauna ca o petrecere - o ocazie de a fi alături de oamenii pe care-i iubești: prieteni, rude și familie. Poate că acesta este cel mai important secret al bucătăriei italiene!